18 July 2024

Bijenvolk strijkt neer in voortuin

Bijenvolk strijkt neer in voortuin

Onlangs streek een bijenvolk neer in een voortuin. Bewoners van een huis aan de Zandenburg in Hoofddorp zagen vlak bij hun raam een flink aantal bijen vliegen. Voor alle zekerheid hielden ze ramen en deuren dicht.

Het leek erop dat de bijen even later verdwenen waren. Maar dat bleek niet zo te zijn. Het bijenvolkje (dat wel uit zo’n 30.000 bijen kan bestaan, was neer gestreken in een boom in de voortuin van de overburen. De bewoners werden door de gemeente naar de imkervereniging verwezen. Eén van de imkers is dezelfde dag nog gekomen om de bijen uit de boom te halen.

Later werd er in de omgeving nog een bijenvolk gesignaleerd. Vanaf eind mei tot eind juni is er een grote kans dat honingbijen gaan zwermen. Dat zwermen is voor bijen natuurlijk want dat is de periode van voortplanting.

Voor zo’n zwerm hoef je niet bang te zijn. De bijen zijn dan vaak niet agressief. Ze hebben zich volgegeten en verbruiken zo min mogelijk energie, tot zij weer een nieuwe plek gevonden hebben.

Als je zo’n zwerm in je omgeving ziet hangen, neem dan contact op met de plaatselijke imkervereniging, zij kunnen het volk ophalen en een nieuwe plek voor ze zoeken.

Redactie MeerRadio – Foto: Marieke Brown