1 March 2024

Feestelijke 25ste editie TAKE OFF Music Event

De naam is aardig ingeburgerd en de variatie in programmering oogst waardering. Dat het Haarlemmermeerse indoor-festival in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp op 24, 25 en 26 mei werkelijk voor iedereen is blijkt wel uit het programma, en bovendien uit de aanmelding van twee echte Haarlemmermeerse schoolbands!

Ook het regionaal en het aanstormend talent van de conservatoria van Haarlem en Amsterdam liegt er niet om. Naast de Corendon International Big Band Competition op zaterdag zijn er voortreffelijke topconcerten, alle andere concerten – in een caleidoscoop aan genres – zijn gratis toegankelijk, er zijn openbare masterclasses, sessions en een oecumenische jazzdienst tot slot.
 
Zeer gevarieerd programma
De beide topconcerten – de enige waarvoor een entreeprijs (€ 15,00) geldt – zijn op vrijdagavond. Het eerste is een optreden van de Metropole Orkest Big Band met vocaliste China Moses, dochter van Dee Dee Bridgewater. Daarna volgt in de kleine zaal van de schouwburg een concert waarin vocaliste Fay Claassen de Meer Jazz Prijs krijgt uitgereikt. Het Conservatorium van Amsterdam heeft zijn alumnibands afgevaardigd, er is spectaculaire latin jazz in het Foyer Café, in de Binnenstraat verzorgt de Hongaarse Bohém Ragtime Jazz Band de lindyhop party, Manouche brengt gitane jazz in Hot Club de France Stijl, tenor honker Ruud de Vries en Funky XL doen wat de naam belooft en in de zaal van Pier K treedt aan het begin van de avond Another Friday op, zeven gedreven jonge musici van het Herbert Vissers College uit Nieuw-Vennep. Om 21.00 uur neemt Harlem Four, de schoolband van het Haarlemmermeerlyceum het stokje over. Van 22.00 tot 02.00 uur zijn er jamsessions in het Novotel Amsterdam Schiphol Airport .
 
Grootste Nederlandse Big Band Concours
Ook zaterdag is het feest van twaalf uur in de middag tot middernacht. Centraal staat de spectaculaire Corendon International Big Band Competition, waarin bijna driehonderd musici uit zes landen de strijd met elkaar aan gaan. De Binnenstraat van Het Cultuurgebouw is super gezellig dankzij Anna Serierse & Band, het idiote Almelose Stroat Ensemble en het Loet van der Lee Trio en daarna is het weer lindyhoppen geblazen met de Bohém Ragtime Jazz Band. Er zijn alumnibands van het conservatorium van Amsterdam, er zijn openbare masterclasses voor trompet en saxofoon, en na de brazil-jazz van Sorindo en dixieland van de Bridgetown Jazzband biedt het Foyer Café ruimte voor sessionmusici. Na afloop kunnen die tot 02.00 uur doorgaan in het Novotel, waar tenslotte heel wat bigbandmusici overnachten.
De volgende dag begint om 11.00 uur is de inmiddels traditionele oecumenische dienst met muzikale begeleiding van Big Band Haarlemmermeer, zangeres Léah Kline en hammondorganist Martin Nijdam.
 
Bijna alles gratis
Alles is gratis toegankelijk, behalve de twee topconcerten op vrijdag. De entree daarvoor bedraagt € 15,00. Bij de kassa van Het Cultuurgebouw Kaarten zijn verkrijgbaar tot een kwartier na aanvang van het concert. Reservering is wenselijk en mogelijk via de website van de Meerse.
Zie ook de website http://www.meerjazz.nl/www.meerjazz.nl/takeoff.