Verzamelaar Anton Siedsma
Vijftigduizend heeft hij er in huis. De 79-jarige Anton Siedsma uit Nieuw-Vennep is nog steeds met regelmaat bezig met het ruilen en verzamelen van Verkade plaatjes. “Mijn fascinatie begon als kind, toen ik mijn moeder zag sparen”.
Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Verkade begon in 1903 met het uitgeven van spaaralbums. “In het begin, nog in de guldentijd, kostten ze vijfentwintig cent”. De plaatjes voor de albums die bij beschuit, chocola, lik- en gewone koekjes zaten, zijn uitgegeven tot 1940. De spaaractie leverde, verspreid over dertig verschillende albums die drie miljoen keer werden uitgegeven, dertig miljoen plaatjes op. “Het eerste album had plaatjes die Verkade in Duitsland kocht. De meeste afbeeldingen erin zijn aquarellen”, vertelt Anton. “Dit spaarboek is nog steeds het meest gewilde en kostbaarste.”
Vanaf 1995 nam de verzameling van de Nieuw-Venneper een vlucht. “Ik begon in dat jaar naar beurzen te gaan. Het was meteen een doorslaand succes. Er bleken nog veel meer mensen op jacht te zijn naar plaatjes en albums”, aldus een enthousiaste Anton. De verzamelaar vertelt in de afgelopen jaren op veel markten en beurzen in het land te hebben gestaan. “Het lastigste album om compleet te krijgen is er een uit 1918, met als thema Friesland. Het schijnt dat door een brand een groot deel van de plaatjesoplage verloren ging”.
“Juist nu is het aanbod groot”, gaat Anton verder. “De laatste generatie met plaatjes in het bezit verdwijnt momenteel omdat ze overlijden. Ik raad iedereen aan die albums en plaatjes wil wegdoen deze naar een zorgcentrum of bejaardenhuis te brengen.
Ook cacaofabriek Droste begon in navolging van Verkade plaatjesalbums uit te geven. Die gingen vooral over Indonesië waar de cacaopoeder vandaan kwam.
Auteur: Dennis van Dijk
Deel dit bericht via: